arekabin_2

Kabinbanan i Åre

Historisk dokumentation

Sveriges enda kabinbana, invigd 1976, är det mest påtagliga resultatet av det såkallade "Andra Åre-projektet". Staten gick på 1970-talet in med bidrag för att utveckla möjligheterna till friluftsliv för hela befolkningen. Arkitekt var K-konsult med Hans Jäderberg och Örjan Hellgren. Projektledare var det statliga ÅPAB, som sen övergick till det kommunala ÅKAB.

Den skulle ha kostat 24 miljoner kronor, men under byggtiden, (som var den vädermässigt värsta vintern i historien), blev kabinbanan allt dyrare. Man fick bl.a. ändra de ursprungliga planerna på att ha kabiner med plats för 125 personer, till billigare kabiner med plats för 80 personer, för att spara pengar. Till slut, när allt stod färdigt, hamnade notan på 74 miljoner kronor. Kabinbanan kom att ha stor betydelse för Åres utveckling.

kabin_are_3

Motivering

Den ger en avstamp, om än en tvekande sådan, inför den snabba utvecklingen under 1980-talet fram till den ekonomiska kollapsen i början av 1990-talet. Kabinbanebyggnaden är kraftfullt brutalistisk i sin stil och markerar tydligt den nya eran. Den är samtidigt slutet på något - rekordårens "grand final". Byggnaden ligger också alldeles intill den då relativt nya europavägen. I bergstationen ligger Sveriges högst belägna restaurang, Stormköket. Byggnadens modernistiska storskaliga och rationella arkitektur är ett monument över projektets anda.

Autenticitet

Kabinbanan blev reparerad efter en olycka år 1989. 2006 blev elektronik och styrning utbytt. 2010 blev för första gången också bärlinorna utbytta på Kabinbanan.

Bruk idag

Kabinbanan är fortfarande i bruk.