Verdiskaping

I kulturmiljösammanhang handlar verdiskaping bland annat om att nyttja kulturarvet som en resurs för regional utveckling.

Aktiviteterna kring verdiskaping i projektet Husnyckeln utgår ifrån ett antal fallstudier kopplade till kulturhistoriskt värdefulla miljöer. Fallstudierna har tematiskt delats in i tre kategorier; kust, inland och stad/by. I varje tema ingår två platser en från vartdera landet.

På varje plats anordnas träffar/workshops där deltagarna hämtas från olika grupper av aktörer som har en koppling till de utvalda platserna; husägare, företagare, handläggare/tjänstemän och konsulter med inriktning mot regional utveckling utifrån kulturmiljövärden.

Diskussionerna under dessa träffar är tänkta att kretsa kring frågor som; Vilka kulturhistoriska värden finns i de utvalda miljöerna som kan betraktas som en viktig grund för utveckling? Hur kan man dra nytta av dessa värden? Vilka åtgärder krävs när det gäller bevarande, information, samarbete mellan olika aktörer? Hur påverkas utvecklingsplaner av skydds- och bevarandeintressen? Har de olika aktörerna olika syn på relationen mellan bevarande- och utvecklingsfrågor? Hur ser man på förändringar både när det gäller detaljer och hela miljöer och vilken betydelse har dessa?

 

Verdiskaping er et nytt begrep som anvendes bevisst på kulturminner i Norge siden stortingsmelding nr 16 (2004-2005) Leve med kulturminner ble offentliggjort. I meldingen ble det for første gang lansert et verdiskapingsprogram for kulturminner. Kulturminner og kulturmiljøer skal brukes aktivt som en ressurs til lokal næringsutvikling og for å utvikle levende lokalsamfunn. Utvikling av modeller for samhandling mellom aktører som berøres av kulturminneinteresser og kunnskapsspredning som grunnlag for en bærekraftig bruk av kulturmiljøer til næringsutvikling og styrking av lokalsamfunnet står nå i fokus. Gjennom programmet skal det utarbeides hvilke rammebetingelser som må være tilstede for at det lykkes med målsettingen.

Intensjonen bak programmet er å ta vare på kulturarven gjennom bruk. Vern gjennom bruk er blitt et slagord i den nye forvaltningsstrategien. Det er gjennomført elleve pilotprosjekter i en fireårsperiode på landsbasis (2006-2010).Verdiskapingsprosessen er delt i fire hovedområder. «Miljømessig verdiskaping» er knyttet til istandsetting. Sosial, kulturell og økonomisk verdiskaping bygger på vern gjennom bruk prinsippet. Du kan lese mer om det nasjonale verdiskapingsprogrammet i Norge på:

http://www.riksantikvaren.no/Norsk/Tema/Verdiskaping/

http://verdiskaping.info/

Det er gjennomført evalueringer av verdiskapingsprogrammet som brukes som grunnlag i arbeidet med de seks verdiskapingscasene:

Norsk kulturminnefond har bidratt med økonomisk støtte til restaurering av enkeltobjekter og kulturmiljøer  i verdiskapingsprogrammet. Evalueringen viser godt hva som er kravet til restaurering av verdifulle kulturminner.   

 Kulturminnefondets evalueringsrapport 2011

I 2011 har Telemarksforskning laget en årsrapport for 2010 som kommer med viktige og veiledende anbefalinger.

 

telemarksforskning

Nordlandsforskning har vurdert verdiskapingsprogrammet halvveis:

midtveisevaluering

Intensjonen med verdiskapingsprogrammet er utfyllende beskrevet i rapporten fra Norsk institutt for naturforskning, NINA (2003):

ninakulturminner

Som fordypning i emnet vises til: Norsk institutt for by- og regionforskning om samspillet mellom kulturarv og stedsidentitet (Rapport 2010:14):

Kulturarv og stedsidentitet: kulturarvens betydning for identitetsbygging, profilering og næringsutvikling / Ragnhild Skogheim og Guri Mette Vestby, 2010