1970_v

1970-talet

ENERGISPAR - Utseendet på 1970-talets villor påverkades av den energikris som rådde. Nya hus fick mindre fönster och tjockare ytterväggar än tidigare. Fönsterluckor blev modernt även om de bara var för syns skull. Stora takfall och djupt neddragna tak är typiskt 70-tal.

Grund

Nya material som lättklinkerblock, gjorde att källaren kunde inredas. Husen byggdes ofta i souterräng med gillestuga och garage nere.

 

Stomme

De monteringsfärdiga husen levererades i allt större byggelement. Tjockleken på isoleringen ökade efter oljekrisen 1973. Innanför ett bärande regelverk sattes liggande reglar för att få plats med ett tjockt lager isolering. En ångtät plastfolie sattes på insidan av väggen.

 

Fasad

Både träpanel, kalksandsten och tegel användes som fasadmaterial, ibland en kombination av dessa. Panelen utfördes som lockpanel med lika bredd på botten och lock. Teglet som användes var mörkt och hårdbränt. Balkongfronter och gavelspetsar kläddes vanligen med träpanel i mörka kulörer.

 

Tak

Taket dominerade husen, det drogs ner till överkant på fönstren där en långt utdragen, inklädd takfot avslutade. Taken täcktes med betongpannor som tillverkades i flera olika färger även om svart dominerade.

 

Ytterdörr

Ytterdörren försågs med lager av plåt och isolering, vilket gjorde att dörrbladet blev tjockare och tyngre än tidigare. Dörrbladet kunde få utseendet av liggande breda bräder. Svarta och mörkbruna dörrar var vanligt. Även dörrar av lackat ädelträ förekom.

 

Fönster

Fönstren minskade i storlek. Spröjs blev återigen vanligt, antingen fast eller lös. Fönsterluckor med jalusifyllning skruvades ofta upp på väggen som dekoration. Både fönster och fönsterluckor var vanligen svarta eller mörkbruna.